Hoe is ‘snelladen’ mogelijk?

Het verschil tussen gelijkstroom (DC) & wisselstroom (AC)

Gelijkstroom (DC, "Direct Current") is de tegenhanger van wisselstroom (AC, "Alternating Current"). Wisselstroom heeft in veel gevalllen voordelige eigenschappen voor grootschalige infrastructuur, maar wordt in apparaten zelden gebruikt. Alles van blenders en scheerapparaten tot aan elektrische auto's draait intern doorgaans op gelijkstroom.

Om van wisselstroom naar gelijkstroom te komen, is een omvormer nodig. Een dergelijke omvormer is in elektrische auto's aanwezig maar moet compact zijn ten opzichte van een externe omvormer. De capaciteit is daardoor beperkt. Dat heeft als nadeel dat het tempo waarmee de accu van een auto opgeladen kan worden, daardoor ook beperkt wordt.

Om te voorkomen dat opladen een tijdrovende kwestie wordt en de accu van een elektrische auto echt met een comfortabele snelheid opgeladen kan worden is een externe omvormer vrijwel altijd een betere oplossing. De auto kan dan direct de gelijkstroom ontvangen om de accu op te laden. Deze effectieve omvormers zijn aanwezig in de door ons geleverde snelladers, daarom kunt u met deze gelijkstroom leverende snelladers veel sneller opladen dan met wisselstroom oplaadmogelijkheden.

Zie hieronder een voorbeeld van hoeveel sneller onze laders kunnen zijn bij het opladen van een elektrische auto:

Vermogen
Lader:
Laadtijd 10%-80% van 64kW accu
(bijv. Kia e-Niro, Nissan Leaf)
AC (~5kW)10 uur
DC 10kW5 uur
DC 15kW3,3 uur
DC 20kW2,5 uur
DC 30kW1,5 uur
DC 60kW45 min.
DC 180kW15 min.

Laadtijden zijn geschat op basis van gemiddelde prestaties.

Laadtijden zijn geschat op basis
van gemiddelde prestaties.

Benieuwd naar welke snellader het beste past bij uw gebruik?
Bekijk een overzicht van onze snelladers of vraag direct informatie aan.